Un articol din Click despre Alexandru Stamate

Baimareanul Alexandru Stamate, care este legitimat din pacate acum la UCM Resita, a marcat 7 goluri in meciul de debut al Romaniei la CM de handbal din Suedia, contra Croatiei 21-27 (13-11). Iata un articol aparut in Click despre Al. Stamate inainte de debutul competitiei, sub titlul „El este uriasul nostru”:

Alexandru Stamate (2,08 m) ocupă locul 2 în topul celor mai înalţi jucători de la CE din Suedia, după croatul Marko Kopljar (2,10 m), unul din adversarii noştri de azi (ora 19.00, în direct la Dolce Sport).

România debutează azi la Mondiale contra Croaţiei, vicecampioana europeană şi mondială en-titre. Tricolorii nu au câştigat niciodată în istorie contra ex-iugoslavilor şi au pierdut la 12 goluri diferenţă ultimul duel direct (28 octombrie 2010).

În acest context nu mai miră pe nimeni de ce casele de pariuri oferă o cotă de 10/1 pentru un succes al elevilor lui Stângă.

Dacă valoric nu ne putem compara cu forţele planetei, România se poate lăuda totuşi că are în lot câţiva băieţi falnici ca bradul. La 2,08 m, Alexandru Stamate este o adevărată forţă a naturii.

Deşi statura l-ar fi recomandat mai degrabă pentru baschet, băimăreanul nu a practicat decât atletismul înainte de a trece definitiv la handbal. „Pe la 14 ani am crescut de la 1,82 m la 1,95 m în doar 6 luni. A fost o perioadă dificilă pentru mine, mă simţeam slăbit şi aveam stări de ameţeală”, rememorează interul stânga al lui UCM Reşiţa.

Stamate recunoaşte că statura l-a ajutat enorm, dar spune că fără muncă nu ar fi ajuns la echipa naţională. „E un avantaj indiscutabil să fii înalt, dar nu e de ajuns. A trebuit însă să mă pregătesc mereu suplimentar faţă de alţi jucători pe latura tehnică şi la coordonare deoarece la statura mea te poţi face praf dacă aterizezi greşit”, spune Stamate.

Debutant la 28 de ani la o competiţie majoră, Alexandru speră să realizeze turneul carierei sale. „Eu nu am putut participa la barajul cu Rusia din cauza unei accidentări şi le mulţumesc băieţilor că mi-au dat şansa să ajung aici. Pentru mine e o mare onoare să ajung la un Mondial când probabil nici nu mai visam la asta”, afirmă handbalistul originar din Baia Mare.

Se iubeşte cu o franţuzoaică

Gigantul din trupa lui Vasile Stângă şi-a găsit jumătatea în Hexagon, ţara campioanei mondiale en-titre, unde a evoluat 9 sezoane pentru Saint Cyr sur Loire şi Angers.

Fostă handbalistă, iubita lui Stamate a lăsat Franţa pentru a descoperi frumuseţile mioritice. „Ea este geolog în domeniul petrolier şi nu are încă de muncă în România. A venit aici doar pentru a ne cunoaşte mai bine şi cred că, aflând tradiţiile noastre, este cel mai bun mod de a mă descoperi pe mine aşa cum sunt”, spune Alexandru Stamate.

http://www.click.ro/sport/altre_sporturi/uriasul-nostru-mondiale_0_1102689840.html 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Sport și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s